Veelgestelde vragen

Zwemvijver of biopool? Wat past het beste bij jou?

Op vandaag zijn er vele mogelijkheden om te zwemmen in de tuin. Een trend die de laatste jaren flink in opmars is in het segment zijn de biozwembaden. Alle types hebben voor- en nadelen. Je persoonlijke voorkeur, ruimte, budget,... geven de doorslag bij de uiteindelijke keuze. De verschillen op een rijtje:

 

Natuurlijke zwemvijver

Hou je van het gevoel dat je in de open natuur zit, dan is een natuurlijke zwemvijver iets voor jou. Hier kan je architecturaal heel vrij kiezen in vormen, hellingen, enz. waardoor de waterbeleving vaak groter is en de toegankelijk wordt gewaarborgd. Het is ongetwijfeld de meest ecologische keuze.

Deze vijver heeft een filterzone met lavasgesteente en planten die zorgt voor de zuivering. Die filterzone neemt ongeveer een kwart van de totale oppervlakte in. Rekening houdend met de wind en oriëntatie kan de filter geïmplementeerd worden tov het zwemgedeelte, laten overlopen enz... Aanvullend kunnen extra zuiveringstechnieken  geplaatst worden zoals UV lamp en extra beluchting.  Wat geen overbodige luxe is met de zomers die steeds warmer worden

Veelal wordt gekozen voor een zwarte folie in PVC of EPDM om het opwarmen sneller te laten verlopen.

Een vijver in evenwicht zorgt voor helder water. Wel verkrijg je een biofilm (groene gladde aanslag) op de wanden en bodem. Deze aanslag is onvermijdelijk. Een zwemvijverrobot wordt aangeraden om uw vijver te onderhouden.

Zwemmen tussen de vissen kan ook, bij voorkeur goudwindes. Die vertoeven graag aan het wateroppervlak en voeden zich met muggen, vliegjes en larven.

In het voor- en najaar kun je het verwarmen waardoor het zwemseizoen verlengd wordt. In de winter blijf je een mooie waterpartij hebben. De lavafilter blijft hier zijn werk doen.

 

Biopool of natuurzwembad

Is zwemmen in verwarmd kraakhelder water voor jou topprioriteit dan zal dit waarschijnlijk jouw keuze worden. Een biopool neigt qua looks eerder naar een traditioneel zwembad. Het oogt minder natuurlijk maar wel luxueus. Het filtersysteem is het hele jaar door actief en er komt geen gebonden chloor aan te pas. Die filtering wordt niet door planten gedaan maar door nano-filtratie, hydrolyse en UV licht. Het water is steeds kraakhelder.

Een biobad wordt in het zwemseizoen vaak verwarmd tot 28-30°C. Afdekken wordt hier toch wel gepromoot, waarbij wij werken met solar afdeklamellen in een naturelle kleur.

 

Is er een vergunning nodig?

Als je voldoet aan verschillende voorwaarden dan kan je een vrijstelling van vergunning verkrijgen en volstaat een melding.

Je moet voldoen aan de 80m² regel. Concreet betekent dit dat de som van de opp. van de biopool of zwemvijver en de terrassen/tuinverhardingen niet meer dan 80m² mag bedragen.

Verder zijn er nog een aantal voorwaarden:

  • Niet hoger dan 1,5m​ boven het maaiveld uitsteken.
  • Op ten minste 1m afstand van de perceelsgrens​ blijven.
  • De waterpartij mag niet gelegen zijn in landbouwgebied of kwetsbaar gebied​

In elk geval is het aan te raden om eens langs te gaan bij de gemeente- of stadsdienst.
 

Mijn tuin is al aangelegd. Zal dit opnieuw moeten?

Neen, helemaal niet. Dank zij Pipetec Provider, onze unieke trilploeg, plaatsen we kabels of leidingen zoals laadkabels, glasvezelkabels of netwerkkabels in uw ondergrond zonder te graven.

Kan ik zelf een deel van het project realiseren?

Zeker en vast. In samenspraak met jullie, begeleiden en adviseren we de werken. In dat geval worden meestal de grondwerken of de metselwerken voor eigen rekening genomen terwijl wij ons over de folie, waterdichting en het technische gedeelte ontfermen.  Ook de afwerking achteraf kan perfect zelf uitgevoerd worden.

 

Zijn er minimum- en maximumafmetingen?

Om te zwemmen is het aangenaam als er een lengte is van 10m.  De breedte is comfortabel vanaf 3m.  De diepte is standaard 1,45m.

 

Mag ik mijn bad bijvullen met regenwater?

Meestal wordt een zwemvijver en biopool gevuld met leidingwater (stadswater) omdat het rijk is aan mineralen.  Als je een waterontharder gebruikt, schakel deze dan wel uit tijdens het vullen van je bad.

Je kan gerust achteraf bijvullen met regenwater.  Let wel op dat het regenwater zuiver is.

Vermijd ook ijzerrijk grondwater aangezien deze vaak de verkeerde mineralen bevatten en meestal ook rijk zijn aan fosfaat en stikstof.   Deze elementen werken algengroei in de hand.  Ook ijzer kan de hydrolyse cel en circulatiepomp versneld doen verslijten.   Bij grotere landschapsvijvers is het aanvullen met leidingwater niet gepast.  Daarbij moet dan een alternatief gezocht worden met zuiver regenwater of grondwater.

 

Kan een zwemvijver verwarmd worden?

Via een bypass kunnen zonnewarmtecollectoren, zonnepanelen, warmtepompen aangekoppeld worden aan uw installatie.  Houd er wel rekening mee dat je het best niet verwarmt boven 26°C voor de vitaliteit van de planten en het biologisch leven in de plantenfilter.  De meeste zwemvijvereigenaars kiezen ervoor om het bad niet te verwarmen. De temperatuur van zwemvijverwater kan in warme zomermaanden opwarmen tot 24°C enkel door het zonlicht, de zwarte folie zorgt daarbij voor een goede warmtecaptatie.

 

Wat is de kostprijs aan energie per jaar?

De grootste energie verbruikers zijn de warmtepomp en de circulatiepomp.   

Een warmtepomp zal vaker ingezet worden bij een biopool.  Het verbruik is sterk afhankelijk van de tijdsduur van het opwarmen van het water, vroeg in het voorjaar en laat in het najaar.  Ook een heel belangrijke factor daarbij is het afdekken van de waterpartij gezien meer dan 90% van de warmteverliezen gebeuren aan het wateroppervlak.

De circulatiepomp bij een zwemvijver is energiezuiniger dan een zwembadpomp.

 

Hoe maak ik mijn zwemvijver of biopool best schoon ?

Met een goede bodemschepnet kan je al veel vuil van de grond en het oppervlak direct wegnemen.  Aan te raden is ook om een robot aan te schaffen.  Dit toestel zal uw waterpartij kunnen onderhouden en zal u werk besparen.  Neem gerust een kijkje in onze webshop voor de mogelijkheden.